Kunstexpositie

Op deze pagina vindt u van elk onderdeel van de kunsttentoonstelling wat meer informatie, een beschrijving, een afbeelding. Soms één van beide. Soms een langere tekst, soms meerdere foto's. Soms heel educatief, soms heel raadselachtig. De makers zelf bepaalden dat, want La Petite Saison de l'Eau 2011 was een afspiegeling van het rijke mengsel dat kunstwereld heet en kende geen strak omlijnde en afgegrensde kaders.

____________________________________________________

Jaqcues Creusen en Jenneke van der Weijden
George Dassin, een reconstructie


Deze historici-kunstenaars troffen in Luik het verhaal aan van George Dassin. Dassin ontwikkelde een unieke bijdrage aan het Grande Saison de l'Eau 1939. Jacques Creusen: "Veel, veel te veel, is helaas verloren gegaan; is onverdiend en roemloos in de vergetelheid geraakt. Het mag dan ook bijna een wonder heten dat wij één van de deelnemers aan de "Salon de la Future", een spectaculair onderdeel van het Grande Saison, hebben weten te traceren, en mede dankzij de onbaatzuchtige medewerking van zijn erfgenamen, nu 72 jaar later, met trots een staaltje van dat, bijna vergeten, industriële erfgoed mogen presenteren."

___________________________________________________

Tobias Duysens
Water: een bron van leven en dood


Scenograaf Tobias Duysens: "Luik: ook een bron van leven en dood! Luiks water moet dan wel zeer bijzonder zijn... Daar ga ik naar op zoek in een  twee dimensie-achtige, in  drie dimensies uitgewerkt schaal-tafel-model. Een miniatuurinstallatie die alles doet, behalve functioneren naar behoren...net als Luik!"
____________________________________________________

Bernadette Huijbers, Jenneke van der Weijden, Jenny Albertz, Tobias Duysens, Jacqueline Wassen, Jacques Creusen en Gertha Sijbers
Carrouselwerken


Deze zeven kunstenaars, met elk hun eigen stijl en werkwijze, hebben hun talenten gebundeld en samengewerkt aan zeven kunstwerken. Elk werk is als in een carroussel langs de kunstenaars gegaan die er vervolgens iets aan hebben toegevoegd. Het thema 'De Watertentoonstelling in Luik in 1939' stond bij deze 'doorgeefkunst' centraal.

____________________________________________________

Petra van Empelen
MOORD OP MARAT MOORD OP MARAT MOORD...



Petra van Empelen, 'woordkunstenaar': "L'histoire ce répète -  het doden der doders: hoe actueel. Een literair/beeldende installatie rond water, wijn en wellust. Kan de mens zijn geweld bedwingen? Wanneer houdt het uitleven op en begint het verstaan? Een poging tot vereeuwiging van het leergeld der contrabeweging."

____________________________________________________

An Mampaey
Wereldwaterexpo 1939


Beroepsverteller/verhalenschrijver An Mampaey weet haar volwassen luisteraars met haar eeuwenoude kunstdiscipline zó stil te krijgen dat je letterlijk een speld kunt horen vallen. Dat zal tijdens haar voorstelling in het kader van La Petite Saison de l'Eau 2011 niet anders zijn. Ze brengt een fascinerend verhaal over de vergeten Wereldwaterexpo 1939: "De poorten werden geopend, er werd gefeest, er was vertier en plezier. En toen veranderde alles. Over het sluiten van de poorten werd amper gesproken. ‘t Is oorlog’ waren woorden die belangrijker waren. Maar achter de gesloten deuren van de prachtige expo-paviljoens van de Wereldwaterexpo bleef een heel eigen wereld achter. Stil en verlaten. Een wereldtentoonstelling zonder publiek en een wereld in oorlog..."

De voorstelling vindt plaats op zaterdag 17 september 2011, om 20.00 uur. In het Atelier du Béton Brut in Ainsi.


_____________________________________________________

Ilona van den Brekel
e-motions 3


"Water heeft veel gezichten, het ene moment is het lieflijk, het ander moment angstaanjagend. Ik zelf kan uren kijken naar water, er valt zoveel te zien door de beweging, de reflectie, de verandering van kleur etc. Een klein stukje van deze fascinatie heb ik proberen te vangen in deze video."
_______________________________________________________

Mine Stemkens
Woordenwerk



Het woordenwerk van Mine Stemkens laat zich moeilijk vangen in een paar woorden. Gedichten, zinnen en woorden van haar hand zijn geen poezie voor stille hoekjes en boekjes, het zijn levensbelevingen van de dagelijkse mensenwereld. Dat is heel goed terug te zien is in de verschillende vormen waarin ze haar werk uitvoert. Het zijn vaak doeken, maar inmiddels ook houten panelen of zelfs de wanden van een tunnel.


________________________________________________________

Bernadette Huijbers
De Waterspeelmachine


De waterspeelmachine is een installatie die als basis een touwpomp bevat. Dat type waterpomp werd al toegepast door de Soemeriërs, duizenden jaren geleden. Je pompt het water omhoog waarna het weer naar beneden stroomt. Daardoor brengt het allerlei objecten van takken en plastic in beweging. De touwpomp is gemaakt in samenwerking met Demotech in Maastricht.


____________________________________________________________

Susanne Maris
Installatie voor de waterexpo




Susanne Maris: "In mijn installatie voor de waterexpo wil ik twee onderdelen met elkaar verenigen (of laten contrasteren, ik weet nog niet hoe het uitpakt). Aan de ene kant de rauwe, industriele kant met belgische rafelrandjes, dus geen elegante badkuip op pootjes maar een badkuip die bij een verbouwing in de tuin belandde, met kitranden er nog aan en hier en daar een pluisje pur. Ook een  afgedankte douchebak en wat bouwemmers. Daarin dan een mini-watertentoonstelling, met een of meer fonteintjes, en waterplanten ter referentie aan de mooie vijvers op de tentoonstelling."


_______________________________________________________

Michel van Henten
Le Plongeur




Het afgekeurde ontwerp voor Le Plongeur. De jury achtte het ontwerp niet heroisch genoeg, men sprak in verband met de houding zelfs neerbuigend van 'een plassende vrouw'. Ondanks dat is dit ontwerp niet verloren gegaan. Het dook op, en is nu voor het eerst te zien.

________________________________________________________

Peter Geysels
Een spiegelbeeld: de onmogelijkheid van een zelfportret



Slenterend langs het water, mijmerend.
Wat denkt een mens,
wat droomt hij,
wat ziet hij?
Wat hoopt hij daar te vinden?
Zichzelf?
Of net niet?


_________________________________________________________

Marina Schoenmaekers
Waterfantomen




Marina is beeldend kunstenaar en Tai Chi-beoefenaar: "Elke ochtend begint met een kopje thee, mijn favoriete bakje warm water, waarin kruiden getrokken zijn. Al mijmerend en nippend aan mijn thee verdwijnen de dromen van de nacht en komen de dag beelden bovendrijven. Water Werelden, in de dampen dansen enkele nachtgeesten door in de dag." Haar bijdrage zal handelen over water in stilstand en beweging, verleden en toekomst. Allen fungerend als ‘Waterfantomen’.


______________________________________________________________

Pieter Nijsten
De bocht rond Maastricht



Tussen Briegden en Klein-Ternaaien maakt het Albertkanaal een merkwaardige bocht rond Maastricht. Mijn foto’s brengen die bocht in beeld. Ze zijn gemaakt langs het kanaal. Soms ook vanaf een brug.

Er is een duidelijk verband tussen het kanaal, dat gegraven is om een betere verbinding tot stand te brengen tussen Antwerpen en Luik, en Maastricht. België en Nederland konden het in de jaren 1920 niet eens worden over een meer praktische (en goedkopere) oplossing. Bijvoorbeeld kanalisatie van de Maas en een korter, noordelijker gelegen kanaal tussen de Maas en Antwerpen. Nadat onderhandeling op niets uitliepen is er uiteindelijk voor het dure, geheel op Belgisch grondgebied gelegen, Albertkanaal gekozen. Daarbij moest er een boog rond Maastricht gemaakt worden. Als er niet de Nederlandse enclave Maastricht op de westelijke Maasoever was geweest, was er geen Albertkanaal; zonder Albertkanaal was er nooit een Wereldwaterexpo ter inhuldiging georganiseerd...


______________________________________________________

Mirjam van Erdewijk
Gelijk twee druppels...



Als twee druppels water...
Iedereen kent de uitdrukking.
Maar zijn er wel twee druppels water te vinden
die zó op elkaar lijken dat ze identiek te noemen zijn?

_____________________________________________________________