Het Albertkanaal en de Watertentoonstelling 1939
Paul Tieman en Gonnie Meijer hielden op vrijdag 9 september 2011 om 20.00 uur een voordracht over het ontstaan van het Albertkanaal en het Great Event dat de opening markeerde: de Waterexpositie in Luik in 1939. Lokatie: AINSI, Atelier du Béton Brut. U vindt dat atelier met zijn paradijselijk mooie uitzicht over de Maasvallei naast de historische tentoonstelling.Het Atelier du Béton Brut biedt plaats aan maximaal 25 toehoorders.
De foto toont het begin van de aanleg van het Albertkanaal: de bouw van de stuw in de Maas bij het Île Monsin.
____________________________________________________
zondag 28 augustus
zondag 4 september
zaterdag 17 september
Het Albertkanaal te voet
La Petite Saison de l'Eau 2011 heeft alles te maken met het Albertkanaal. Als dit imposante werk niet was aangelegd, dan was er nooit een Grande Saison de l'Eau Liège 1939 geweest waar een Petite Saison de l'Eau Maastricht 2011 zich in kon spiegelen. Het kanaal speelt daarom een grote rol in de activiteitenkalender. Bijvoorbeeld met drie geleide wandelingen, waarbij een deskundige gids liet zien dat het Albertkanaal heel wat meer is dan enkel een waterweg...
Het Grensschap Albertkanaal organiseerde op 28 augustus een geleide wandeling om kennis te maken met de geschiedenis van het kanaal. De wandeling voerde van beginpunt AINSI via het plateau Caestert, de brug in Kanne en de Sluizen in Ternaaien/Lanaye weer naar AINSI.
Op zondag 4 september voerde een geleide wandeling met het Grensschap Albertkanaal vanaf de brug Veldwezelt, via de 'Kesseltse Kip' en de brug Vroenhoven, weer terug naar de brug in Veldwezelt.
Op zaterdag 17 september stond er wederom een geleide wandeling met het Grensschap Albertkanaal op het programma. Vanuit AINSI voerde die naar het plateau van Caestert, de brug in Kanne en via het sluiscomplex Ternaaien weer naar beginpunt AINSI.
De website van het Grensschap Albertkanaal: www.grensschap.eu
_______________________________________________
zaterdag 10 en zondag 11 september
Open Monumentendagen in AINSI
Open Monumentendagen in AINSI
De historische tentoonstelling maakte deel uit van het programma van de Open Monumentendagen op 10 en 11 september 2011. Bovendien werden door het monumentale AINSI-gebouw rondleidingen gegeven.
_______________________________________________
zondag 11 september
Het Albertkanaal in Wereldoorlog II
Het thema van de Open Monumentendag in Vlaanderen was dit jaar Conflict. Erfgoedcel Lanaken LADOK en erfgoedkring Wiosello organiseerden een openluchttentoonstelling bij de prachtige betonnen boogbrug in Briegden-Lanaken onder de titel: Het Albertkanaal in Wereldoorlog II.
De eerste Duitse bommen die vielen tijdens de inval op 10 mei 1940 legden de Grenswachterskazerne in Lanaken plat. Op dezelfde dag kreeg het Duitse leger de brug van Briegden onbeschadigd in handen. De invasiemacht juichte echter te vroeg, want een dag later zou Georges Tilot, een majoor van de Belgische genietroepen er alsnog in slagen deze brug te laten springen onder de ogen van de bezetters. De helse sfeer van de eerste oorlogsochtend beschrijft Louis Paul Boon in zijn boek ‘Mijn kleine oorlog’. De dorst, het angstaanjagende gehuil van de Duitse bommenwerpers, de tegenstrijdige bevelen. Totdat het verlossende bevel kwam: redde wie zich redden kan. Op hun vlucht werd het groepje Belgische soldaten gevangen genomen in Veldwezelt en afgevoerd als krijgsgevangenen.
Na de oorlog werd de brug van Briegden in de oorspronkelijke vorm gereconstrueerd. Volgend jaar zal de brug echter definitief verdwijnen omdat het Albertkanaal ook hier verbreed gaat worden. Daarbij dreigt ook de kanaaloeverbunker waar L.P. Boon de wacht hield te verdwijnen.
De expositie bij de brug was een fototentoonstelling met een verhaal: kijken, horen, vertellen, vragen, luisteren, praten, ... bij en over de brug van Briegden. Niet alleen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de vraag waarom een schaapskudde de oevers kaal graast, of hoe de nieuwe brug eruit komt te zien.
Meer weten over Open Monumentendag in Vlaanderen? Zie www.openmonumenten.be
______________________________________________________
zaterdag 17 september, 20.00 uur
Wereldwaterexpo 1939
Beroeps-verhalenverteller An Mampaey bracht op 17 september 2011 een voorstelling over de Watertentoonstelling in Luik in 1939. Zij weet haar volwassen luisteraars met haar eeuwenoude kunstdiscipline zó stil te krijgen dat je letterlijk een speld kunt horen vallen. Dat zal tijdens haar voorstelling in het kader van La Petite Saison de l'Eau 2011 niet anders zijn. Ze brengt een fascinerend verhaal over de vergeten Wereldwaterexpo 1939: "De poorten werden geopend, er werd gefeest, er was vertier en plezier. En toen veranderde alles. Over het sluiten van de poorten werd amper gesproken. ‘t Is oorlog’ waren woorden die belangrijker waren. Maar achter de gesloten deuren van de prachtige expo-paviljoens van de Wereldwaterexpo bleef een heel eigen wereld achter. Stil en verlaten. Een wereldtentoonstelling zonder publiek en een wereld in oorlog..."
Lokatie: AINSI, Atelier du Béton Brut. U vindt dat atelier met zijn paradijselijk mooie uitzicht over de Maasvallei naast de historische tentoonstelling.Het Atelier du Béton Brut biedt plaats aan maximaal 25 toehoorders. Belangstellenden wordt daarom aanbevolen te reserveren.
Lokatie: AINSI, Atelier du Béton Brut. U vindt dat atelier met zijn paradijselijk mooie uitzicht over de Maasvallei naast de historische tentoonstelling.Het Atelier du Béton Brut biedt plaats aan maximaal 25 toehoorders. Belangstellenden wordt daarom aanbevolen te reserveren.
Op de foto een bizar beeld: Belgische troepen paraderen tijdens de officiële opening voor het nazistische expo-paleis op de Watertentoonstelling, waar de hakenkruisvlag in top is gehesen.
___________________________________________________________
zondag 18 september
Bezoek aan de Exposition de l'Eau 1939 in Luik
Voor iedereen die met eigen ogen de indrukwekkende overblijfselen wilde zien van het Grande Saison de l'Eau 1939 organiseerden we op zondagmiddag 18 september 2011 een éénmalige rondleiding op het terrein van de Luikse Watertentoonstelling. Omdat het terrein ongelooflijk groot is was het een rondleiding die deels per (eigen of carpool-)auto plaatsvond. Een unieke colonne auto's met gele nummerborden deed menig Luikse wenkbrauw omhoog gaan...
De foto toont een utopie die werkelijkheid werd: de paradijselijke 'kindergarten' van de Exposition de l'Eau 1939.
_________________________________________________________